Bliv Drone pilot – Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Q: Er der forskel på at være dronepilot/droneoperatør?

A: Der er ikke forskel på at være dronepilot eller droneoperatør. Det er blot to forskellige termer for den samme profession.

Q: Hvad kræver det at blive dronepilot?

A: Sådan som reglerne er i dag, kræver det en dispensation fra Trafikstyrelsen til at flyve med drone i et tættere bebygget område. For at få dispensationen kræver det en driftshåndbog, hvor du beskriver formålet med droneflyvningen og opfylder en række punkter, der er fremsat af Trafikstyrelsen.

Derudover skal du have en godkendt driftshåndbog for at kunne få en forsikring og varetage langt størstedelen af alle opgaver lovligt.

Man kan godt give sig i kast med at udfylde sin egen drifthåndbog. Men vi ved af erfaring, at det kan være svært og tage op imod et halvt år uden nogen garanti for at få den godkendt af Trafikstyrelsen.

Gennem de seneste år har vi udarbejdet en del driftshåndbøger, hvor alle er blevet godkendt i første omgang. Vi kan derfor hjælpe dig med at få driftshåndbogen og godkendelsen på plads hos Trafikstyrelsen, og samtidig spare dig for en masse tid og ressourcer.

Q: Kan jeg flyve alle steder, når jeg får min driftshåndbog?

A: Du kan stort set flyve alle steder, når din dispensation er gået igennem.

Når du herefter er ude og flyve med din drone, er det selvfølgelig vigtigt, du er opmærksom på de gældende regler.

 Q: Hvor må jeg flyve uden en driftshåndbog?

A: Du må flyve indenfor BL 9-4 og AIC B 08 / 14. Det vil sige på private marker, hvor der er distance til mennesker og trafik. Yderligere må du flyve på godkendte modelflyvepladser.

Q: Hvilke restriktioner er der for droneflyvning? 

Tættere bebygget område dækker alle de områder, hvor der er 2 huse inden for en radius af 150 meter fra det hus, du måler fra. Som certificeret dronepilot har du tilladelse til at flyve tættere på og over bymæssig bebyggelse så længe, det ikke er til fare eller gene for dine omgivelser.

Max 100 meter oppe i lufthøjde.

Der skal være en mindst 5 kilometer til offentlige lufthavne.

Minimum 8 kilometer til militære områder.

En distance på mindst 200 meter til ulykkessteder.

Minimum 15 meters afstand til mennesker og andre objekter.

 Q: Lever jeres uddannelse op til de nye regler?

A: Ja – WeFly lever op til de nye krav, der træder i kraft til sommer eller januar 2017.

Vi kommer desuden til at være en af de udvalgte virksomheder, som uddanner dronepiloter efter den standardiserede uddannelse fra samme dag, den nye lov bliver vedtaget.

Q: Hvilken drone skal jeg vælge?

A: Som udgangspunkt kommer det an på, hvilken opgave du skal udføre.

Hvis du gerne vil optage film og lave billeder til ejendomsmæglere eller gerne vil sælge dine fotografier, så skal du gå efter en drone af høj kvalitet. Her er det dit budget, der er afgørende for, hvilken drone du kan vælge.

De droner, der bliver solgt flest af i Danmark og på verdensplan i øjeblikket er droner fra DJI, 3D Robotics, Kopterworx og Walkera.

Vi plejer at anbefale DJI´s produkter, da pris og kvalitet hænger sammen, de er ekstremt brugervenlige og desuden bliver godkendt af Trafikstyrelsen uden problemer.

Budget vs. drone:

5000-8000 kr. = DJI Phantom 3 standard.

8000-15000 kr. = DJI Phantom 3 eller 4 – advanced eller professional.

20.000-30.000 kr. = DJI Inspire 1 eller en DJI S900.

50.000-100.000 kr. = DJI S1000+ Premium.

200.000kr+ = Hammer X8.

Som førstegangskøber anbefaler vi DJI Inspire 1. Den kan fås for 9000 kr. inkl. kamera og ca. 14.000 kr. med ekstra batterier m.m., hvis du køber den igennem os. Så er du godt i gang. Hvis du tænker på at bruge dronen i professionelt sammenhæng og blive dronepilot, så tøv ikke med at kontakte os.

Q: Kan man tjene penge på at være dronepilot?

A: JA – Du kan tjene gode penge på at være dronepilot. Hvis du bliver ansat i et firma, er vores erfaring, at du kan tjene omkring 30.000kr. pr./md. Har du dit eget firma, er det kun dig selv, der bestemmer loftet.

Vi vil dog gøre opmærksom på, at det som i mange andre brancher kræver et godt netværk, og at du ligger en del kræfter i, hvis du selv starter op fra bunden.

Q: Hvad får jeg inkluderet i kurset til at blive uddannet dronepilot?

A: Kort beskrivelse af “WeFly’s uddannelsespakke:

  • Skræddersyet driftshåndbog til din virksomhed inkl. 20 siders bilag (som bl.a. giver lov til flyvning helt indtil 2 km. radius af lufthavn)
  • Teorimappe
  • E-læringsfilm som beskriver, hvad der er vigtigt at forstå og kunne navigere i som dronepilot.
  • Multible choice test (består af 55 spørgsmål, hvoraf 80% skal være besvaret korrekt)
  • Praktisk flyveprøve
  • WeFly sikrer, at du bliver godkendt af Trafikstyrelsen
  • Når du har gennemgået kurset og er uddannet dronepilot, har du mulighed for at være med i vores gratis netværk af dronepiloter i Danmark, hvor vi også sender folk fra netværket ud på opgaver. bl.a. for faste kunder

Q: Hvad kan jeg bagefter med en gennemført uddannelse?

A: Med uddannelsen i hånden som dronepilot, er du i stand til at flyve næsten hvor som helst. Dog skal du overholde de gældende regler. Endvidere sikrer uddannelsen, at du kan få en forsikring, hvilket er altafgørende i forhold til at varetage professionelle opgaver.

Q: Skal man fortælle Politiet hver gang, man skal ud og flyve?

A: Ja. Man skal sende en notifikation til den politikreds, hvor man skal flyve, hvis der er tale om et tættere bebygget område. Med i kursuspakken følger det skema, som skal udfyldes.

Q: Skal man give Trafikstyrelsen besked hver gang, man skal ud og flyve, når man har fået sin dispensation?

A: Det korte svar er nej. Når man har fået sin dispensation, så skal man kun tale med Trafikstyrelsen, hvis man skal lave ekstraordinære flyvninger, som fx over Kongehuset eller inden for 2 km. radius af en lufthavn.

 Q: Hvad er WeFly’s dronenetværk?

A: Dronenetværket er et landsdækkende netværk, som du har mulighed for at være med i og få opgaver igennem, når du er uddannet dronepilot og har en godkendt dispensation fra Trafikstyrelsen. Forespørgelserne på droneoptagelser er stigende, hvilket betyder flere opgaver, der bliver sendt ud i netværket.