Stauning Lufthavn får dronecenter

Fra september kan man tage dronecertifikat i Stauning. Her kommer også til at være testfaciliteter for droneproducenterne.

“STAUNING: En ny aftale mellem Stauning Lufthavn og dronefirmaet WeFly kan bringe lufthavnen ind i en ny og stor æra. Droneflyvning er nemlig et område i rivende udvikling, og det bliver et kig ind i en ikke så fjern fremtid, hvor droner bliver en del af hverdagen, både privat men i højeste grad også i erhvervslivet.

Fra september bliver det muligt at tage en droneuddannelse i Stauning, hvor folk i dag skal andre steder i landet for at få uddannelsen. Det bliver samtidig andre aspekter af droneteknologien, som Stauning Lufthavn kommer til at huse.

WeFly tilbyder blandt andet testfaciliteter til droneproducenterne, og her er Stauning helt ideel.

– “Stauning Lufthavn ligger tæt på vandet, og der er en del kunder, som har behov for at teste deres udstyr over vand”, fortæller Kasper Due Bække, direktør i WeFly, der også peger på, at en drone skal kunne flyve under alle vejrforhold. Derfor er Stauning en mulighed for at teste de nordiske klimaforhold, inden man tager den ultimative test over Grønland.
Noget af det, som bliver fremtiden, bliver droneinspektion. Eksempelvis hvis en virksomhed har en vindmølle, der skal tjekkes, vil det blive sådan, at dens placering kodes ind på GPS´en, hvorefter dronen selv flyver ud og foretager inspektionen, og derefter vender tilbage med data til afsenderen, vel at mærke mens afsenderen laver noget helt andet i mellemtiden.

Den nationale strategi er, at Danmark skal være førende på droneteknologi. Det kræver uddannelse, og der kan Stauning Lufthavn blive et trækplaster for de mange grene af erhvervslivet, der kan få brug for opkvalificering.

WeFlys kundekreds omfatter i dag blandt andet Maersk Training.

– “Jeg tror, vi får nogle kunder, som vi ikke har på nuværende tidspunkt, og jeg tror, at vi kommer til at have droneskoler, som vi har køreskoler”, siger Kasper Due Bække.

Placeringen i Stauning får også betydning for de mange private, der har købt en drone til hobby-flyvning.

Kasper Due Bække siger, at inden længe vil man præsentere en større uddannelsesplan for private.

– Af: Christian Baadsgaard , fra JyskeVestkysten 

Gavner lokalt erhvervsliv

Lufthavnschef Helle Boller glæder sig over, at aftalen er kommet i stand.

Lufthavnen fortsætter sin hverdag, og det betyder, at man fortsat kan lande og lette, selv om der også er droner i luften.

– “Man har hidtil sagt, at droner og flytrafik ikke skal blandes sammen, men vi skal bare lære at håndtere det. Bliver det håndteret rigtigt, er der ingen ben i det”, siger Helle Boller.

Hun forventer at samarbejdsaftalen i høj grad også kommer det lokale erhvervsliv til gavn.

Det betyder, at man kan skræddersy kurser, der passer præcis ind i erhvervslivets behov, og set fra et erhvervsmæssigt synspunkt er det et vindue til at få den tunge vidensteknologi til området i højere grad end nu.

Helle Boller har deltaget i flere dronekonferencer for at følge udviklingen, og hun er overbevist om, at der bliver meget stor brug for droneuddannelse i fremtiden.

Ved lørdagens Airshow har WeFly i øvrigt en stand, hvor man kan købe droner og kurser. Efter Airshow går lufthavnen i gang med at gøre teorilokaler klar.”

– Af: Christian Baadsgaard , fra JyskeVestkysten