Fortsæt til indhold

Dronetegnet

Inden du kan flyve med din drone

Der skelnes imellem regler for droneflyvning alt efter om du flyver inden for eller uden for bymæssigt område.

Inden du kan flyve med din drone skal du tage dronetegnet (dronetegnet er ikke det samme som dronebeviset).

Følg trinene og sikre dig en lovlig og sikker flyvning.

  1. Tag teoriprøven til dronetegnet (kræver NemID) og få adgang til at flyve med droner over 250 gram uden for bymæssigt område.
  2. Registrer dig som droneejer (kræver NemID) med det samme. Der er et engangsbeløb på 20 kr. du skal betale, uanset hvor mange droner du har.
  3. Få en ansvarsforsikring -Vi anbefaler at melde sig ind Modelflyvning Danmark eller DroneDanmark, hvor ansvarsforsikring indgår i medlemskabet.
  4. Sæt informationer på dronen - Efter at de 3 første steps er klaret, skal du sætte dit navn, telefonnummer og registreringsnummer fast på dronen inden flyvning.

Regler uden for bymæssigt område

Bymæssigt område betegnes som følgende: 

“Et område, der i væsentlig grad bruges til beboelse, erhverv eller rekreative formål, eksempelvis sportshaller, sommerhusområder, beboede campingpladser, og bebyggede industri- og havneområder. Parker, strande eller andre rekreative områder, der ligger inden for, integreret med eller i umiddelbar tilknytning til bymæssigt område, betragtes også som bymæssigt område, da disse typisk har kort afstand til befærdede veje og bygninger og befærdes af mange mennesker.”

Hvor må du flyve med din drone uden dronebevis

Droneluftrum er et website og en app udviklet af Naviair og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen i samarbejde med det belgiske firma Unifly.

Kortet viser et overblik over både midlertidige og permanente restriktionsområder i Danmark, hvor droneflyvning ikke må finde sted. Det er derfor blevet rigtig nemt for dronepiloterne at få et overblik over de steder, man ikke må flyve. Appen og websitet er gratis, og er et supplement til droneregler.dk, hvor du finder alle de gældende regler for droneflyvning.

Selvom kortet er et fantastisk stykke værktøj, skal du stadig være opmærksom på, hvad der er bymæssigt område, og hvad der er uden for bymæssigt område. Det skal du nemlig selv vurdere, da kortet ikke indikerer disse steder.

Opmål distancer

For at kunne bedømme hvor du er uden for bymæssigt område, er Google maps og  www.loeberute.dk gode værktøj til at afmåle distancer til diverse bebyggelser, veje, stationer osv. 

Med udgangspunkt i reglerne fra punkt 2 kan du derfor nemt og hurtigt, ved at sætte to punkter ind på kortet, se afstanden imellem punkterne i fugleflugtslinje i km eller m. De er begge nemme at bruge og kan simplificere opgaven om at finde et sted, du kan flyve uden dronebevis.

For at opmåle distance på Google Maps skal du højreklikke på kortet og trykke på mål afstand.
Opmålt på billedet (loeberute.dk) mellem de 2 grønne punkter er 2,99 km.  

Modelflyveklub

At melde sig ind i en modelflyveklub og flyve der er også en mulighed, hvis du gerne vil flyve med din drone uden dronebevis. Modelflyveklubben har de tilladelser, der skal til. Og du skal ikke tænke på at opmåle distancer eller tjekke droneluftrum.dk.

Du finder modelflyveklubber i hele Danmark, og det er en god måde at komme ud og flyve på, sammen med andre der deler samme interesse.

Tilladelse fra grundejer

Når du har fundet et spot uden for bymæssigt område, er det også vigtig at huske indhentning af tilladelser, hvis området du flyver på er privatejet.

For at finde ud af hvem, der ejer det pågældende område, du skal flyve over, er der hjælpemidler som f.eks. krak.dk´s matrikel kort. Her vises de matrikler, der er i Danmark, og ved at trykke på den pågældende matrikel hvor dit flyveområde er, kan du se, hvem du skal henvende dig til.

En anden mulighed for at finde frem til grundejeren er at bruge www.ois.dk, hvor du via adresser kan finde frem til ejendomdata.

Flyv med os

Tøv ikke med at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller ønsker et uforpligtende tilbud.

Træt af formularer? Så fang os på info@wefly.dk eller telefon: +45 7199 2491

Dronehåndbogen

Dronehåndbogen forklarer alt det den professionelle dronepilot skal vide omkring; love og regler, udstyr, planlægning, udførelse af droneoperationer og meget mere.

  • Bogens indhold omhandler de emner Trafik- Bygge og Boligstyrelsen har besluttet skal være indeholdt i et dronefører kursus.
  • Nyttig som lære- eller opslagsbog i forbindelse med at du uddanner dig til dronefører. 
  • Kapitlerne i bogen er farveinddelte så du hurtigt kan slå op under det ønskede emne. 
  • Tilføj dine egne erfaringer og notater.
  • 136 sider.
Læs mere og køb bogen nedenfor: