Særlig tilladelse åbner luftrummet
Særlig tilladelse
åbner luftrummet for WeFly
Efter en grundig og veldokumenteret ansøgning blev WeFly i foråret 2022 tildelt en SORA tilladelse, som giver operationel tilladelse til at overflyve byer.
At flyve med droner i det offentlige rum er ikke alle forundt. Især ikke med en fastvinget drone på fire kilo med et vingefang på 2,33 meter.
Ved den termiske kortlægning af fjernvarmenettet i Esbjerg, Fanø og Varde for DIN Forsyning anvendte WeFly blandt andet Astero droner monteret med et termisk kamera. Flyvningerne foregik over et stort område, og selv om der blev fløjet om natten, var der både en forhøjet sikkerhedsrisiko samt et personfølsomt aspekt forbundet med projektet.
Derfor krævede opgaven, at WeFly ansøgte om en særlig SORA tilladelse hos Trafikstyrelsen, som giver operationel tilladelse til at overflyve byer - uden at skulle indhente forudgående samtykke fra de personer, der blev overfløjet. Og de tildeles ikke med let hånd.
- SORA står for ”Specific Operation Risk Assesment.” Projektet for DIN Forsyning forudsatte en SORA tilladelse, der er blevet et af de nye krav efter de fælleseuropæiske droneregler har fundet anvendelse siden 31/12-2020. Det var første gang, at WeFly ansøgte om tilladelsen, for vi har ikke haft brug for den tidligere, og vi var kun virksomhed nummer to i Danmark til at få den tildelt, siger Tomas Bechmann, Head of Inspection i WeFly.
Gennemtænkte alle scenarier
Ansøgningsprocessen begyndte i december 2021, og først i marts 2022 var Trafikstyrelsen færdige med at gennemgå det omfattende ansøgningsmateriale.
- På projektet skulle vi overflyve fjernvarmenettet i 100 meters højde. Selv om flyvningerne skete om natten, overfløj vi rent teknisk personer, som ikke var part i sagen. Normalt kræver det et samtykke fra personerne, men det kan i praksis ikke lade sig gøre ved en sådan operation. Derfor skulle vi have den særlige tilladelse fra myndighederne, siger Tomas Bechmann.
I ansøgningen skulle WeFly beskrive detaljeret, hvordan de ville løse opgaven med termofotografering med hensyn til omgivelserne. Fokus var på varmeudledningen fra fjernvarmerørene flere meter nede i jorden. Billederne var udelukkende termiske, så der var ingen mulighed for at genkende eventuelle personer på billederne.
Sikkerhedsaspekter
Handlingsplan
Udover de privatfølsomme informationer var der også konkrete sikkerhedsforanstaltninger, som skulle beskrives udførligt. Alt der potentielt kunne blive et problem under flyvningen, skulle der udfærdiges en handlingsplan for på forhånd.
- Der er naturligvis mange sikkerhedsaspekter at forholde sig til, når man arbejder med en fire kilo tung drone over en dansk by med mange beboere. Når man står på en pløjemark kl. 02.00 om natten, er det ikke bare at starte og lande en drone. Vi skal på forhånd kigge på alle detaljer, der kan gå galt og udarbejde en handlingsplan, hvis de bliver aktuelle. Vi er i WeFly fem tidligere erhvervspiloter, så vores tilgang til droneflyvninger relaterer meget til traditionelle flyvninger. Der er mange ens procedurer i forhold til forberedelse med udarbejdelse af flyveplan, vejrmeldinger m.m. og vi er to piloter på hver operation, siger Jan Engsted, CEO i WeFly.
- Det er en stor drone, som vi skulle gøre alt for at dokumentere sikkerheden af. Fordi det er en fastvinge drone, har vi den fordel som med et almindeligt fly, at i tilfælde af motorsvigt kan vi fortsat styre dronens bevægelser. Så vi ville altid kunne ”glide” dronen væk og ud på et sikkert område, hvor den kunne lande uden risiko for nogle mennesker. Vi kender glidetallet for dronen, og det kunne vi anvende til at beregne, hvor langt vi havde til sikre zoner i tilfælde af et motorstop, uddyber Tomas Bechmann.
WeFlys droneflyvninger for DIN Forsyning over Esbjerg og Varde blev afsluttet i slutningen af april 2022 og forløb uden problemer.
Kontakt en specialist
Der er cirka 20 gode termografinætter årligt, hvor vejrforholdene er optimale, så det er med at slå til og udnytte dem optimalt.
- Jan Engsted, CEO i WeFly
Kan du lide det du læser?
DroneNews
Skriv dig op til nyhedsbrevet nu og kom på forkant med både udviklingen og lovgivning.
Du får:
- Tips og tricks til din droneflyvning
- Checklister - lige til at printe ud
- Opdatering om lovgivningen
- Cases fra den virkelige verden
- Nyt om produktlanceringer
- Tilbud på uddannelse
- Og meget meget mere...
Brug for sparring?
Træt af formularer
Skriv eller ring til os:
info@wefly.dk
Telefon: +45 7199 2491