DRONER FRA WEFLY INSPICERER OFFSHORE VINDMØLLEPARKER
Semco Maritime udfører
Inspektioner af vindmølleparker globalt
Det sker blandt andet med droner fra WeFly, som kan sikre de nødvendige data uden risici for medarbejderne.
Grøn strøm fra havvindmølleparker er i vækst, og det kan mærkes hos den danske ingeniør- og entreprenørvirksomhed Semco Maritime. I de sidste 40 år har de arbejdet indenfor offshore aktiviteter med olie og gas, og i de seneste 20 år har offshore vind været i fokus.
- Semco Maritime designer og bygger de substations, der opføres sammen med en offshore vindmøllepark. Her kobles alle vindmøllerne til, og det er herfra, strømmen sendes i land via et søkabel, forklarer Michael Andersen, Project Manager for Service - Wind i Semco Maritime.
Substations står i midten af en vindmøllepark og udsættes for de samme vejrforhold som vindmøllerne: Masser af saltvand, frost i vintertid og hårde vinde.
Det sætter sine spor og for at sikre, at vindmøllerne og substations hele tiden er i god stand, skal de løbende inspiceres. Derfor etablerede Semco Maritime for syv år siden en service- og vedligeholdelsesafdeling, som blandt andet fokuserer på offshore inspektion af substations og vindmøllernes fundament samt kabler og onshore transformatorplatforme.
Her kommer WeFly og deres droneløsninger ind i billedet.
Ingen kompromis med sikkerheden
Som specialist i droner er WeFly både forhandler af professionelle droner og står for uddannelse af dronepiloter. WeFlys trænede dronepiloter kan også selv udføre inspektioner med droner og på den måde udføre dataindsamling og -analyse.
For Semco Maritime var den rette løsning at kunne inspicere selv. Derfor valgte de efter en udbudsrunde at indgå et samarbejde med WeFly, som både sikrede dem de rigtige droner til offshore inspektionerne og den nødvendige træning til at udføre inspektionerne sikkert og effektivt.
- Indtil 2019 foregik den fysiske strukturinspektion ved specialister, som firede sig ned af vindmøllefundamenterne i reb. Det siger sig selv, at det tager meget lang tid, når en person rent fysisk skal arbejde sig ned af en vindmølle og inspicere hele konstruktionen. Af sikkerhedsmæssige hensyn skal der altid være mindst tre personer til stede i sådanne situationer. Det hele var meget omstændigt, og derfor mente vi, at det måtte kunne gøres mere optimalt - uden at gå på kompromis med sikkerheden, siger Michael Andersen.
Med anvendelsen af droner skal medarbejderne fortsat sejles ud til vindmølleparkerne for at foretage inspektionerne. Men det er slut med at kravle op og ned af vindmøllefundamenterne.
- Arbejdet skal altid udføres sikkert uanset valget af metode. Men én mand med en drone kan udføre inspektionen offshore meget hurtigere og lige så effektivt, og dermed med en væsentlig reduktion i tidsforbruget. Vores kunder er ejerne af vindmølleparkerne, og de tænker kvalitet i udførelsen af inspektionerne og selvfølgelig på prisen for servicen. Vi tænker på de samme to områder samt sikkerhed. Vi kan lade en drone affotografere hele parken på tæt hold. Det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at udføre en inspektion, for det afhænger af kundens behov og forholdene. Vi har således ikke et facit på tidsbesparelsen, men dronerne giver os uden tvivl en markant reduktion i den anvendte tid og - igen - uden at gå på kompromis med sikkerhed eller kvaliteten af det udførte arbejde, fastslår Michael Andersen.
Med det indsamlede materiale fra droneinspektionerne i hænderne er Semco Maritime i stand til at formidle en udførlig rapportering til kunderne og give dem en konkret plan for vedligeholdelsen.
- Droneinspektionerne giver os alle de oplysninger, vi har brug for i vores arbejde med vores kunder, siger han.
Træning og test i relevante miljøer
Til at udføre offshore opgaverne har Semco Maritime investeret i fire droner fra WeFly. Der er tale om to M30 droner, en M30T drone og en M300 drone, og fire af Semco Maritimes medarbejdere er blevet uddannet af WeFly til at håndtere dronerne og den tilhørende software effektivt.
- Vi er vanvittigt glade for dem. Selv om det blæser 12-14 m/s, kan vi stadig nemt navigere med dronerne. Vi fik god undervisning af Tomas fra WeFly, som testede dronerne med os i de rette vejrforhold og miljøer. Vi har testet i op til 16 m/s, og alt virkede helt perfekt. M30 modellerne kan filme 30 grader op, og M300 kan have topmonteret udstyr, så vi kan få billeder i en vinkel på 90 grader op, fortæller Michael Andersen.
- Vi havde en proces med forskellige leverandører af droner, og her skilte WeFly sig ud pga. det medfølgende træningsforløb, som gjorde os trygge. Ingen af os hos Semco Maritime havde fløjet med droner før, så WeFlys’ samlede pakke inkluderende træning var meget troværdig. Den foregik som nævnt i vores miljøer, og var således tilpasset til vores behov.
- Vi er ikke i tvivl om, at vi snart skal have flere piloter under uddannelse hos WeFly. De supporterer os hele vejen før, under og efter leveringen af dronerne. Vi har fuld adgang til dem, hvis vi har spørgsmål, og det har stor værdi for os.
Semco Maritime arbejder primært i Nordsøen, men de opererer også i Østersøen samt i engelske og amerikanske farvande.
Kan du lide det du læser?
DroneNews
Skriv dig op til nyhedsbrevet nu og kom på forkant med både udviklingen og lovgivning.
Du får:
- Tips og tricks til din droneflyvning
- Checklister - lige til at printe ud
- Opdatering om lovgivningen
- Cases fra den virkelige verden
- Nyt om produktlanceringer
- Tilbud på uddannelse
- Og meget meget mere...