OBS!
Dronereglerne har ændret sig pr. 31/12/2020.
Denne side er derfor ikke aktuel længere.
Drone operationer
Regler for operationer med drone
Regler
Operationer med drone
Formålet med Bydronebekendtgørelsen er at give os bedre muligheder for at benytte dronen kommercielt. Dette indebærer oftest, at der skal flyves i nærheden af bygninger, infrastruktur og mennesker. Ved at have den fornødne uddannelse og ved at tage de nødvendige forholdsregler, er dette muligt uden at sætte andres liv eller ejendom i fare.
For at sikre tredjemand og dennes ejendom skal der oprettes et (FSO) flyve- og sikkerhedsområde i forbindelse med droneoperationer. Dette område skal følge dronen under flyvningen, således at det altid har sit centrum under dronen. Flyve- og sikkerhedsområdet skal have følgende størrelse.
For alle droner gælder, at FSO skal have en radius på 1 gange flyvehøjden. Dog min. 15 m. og max. 50 m.
Se evt. videoen nedenfor:
Flyve-og sikkerhedsområdet skal sikres således, at det er under din kontrol og overvågning. Da det følger dronen kan det i visse sammenhænge være besværligt eller umuligt at indhegne. Derfor kan det være nødvendigt at have hjælpere med, der kan sørge for at ingen træder ind i området.
Der må ikke befinde sig andre end dronepilot, evt. medhjælpere og personer, der har givet samtykke, inde i FSO. Du skal være opmærksom på, at flyvning nærmere end 5 m. fra bygninger ikke må ske uden ejers tilladelse og evt. beboere skal underrettes. I det hele taget må du ikke flyve over andres ejendom uden deres tilladelse.
Hvis nævnte retningslinjer ikke giver dig mulighed for at udføre din opgave, er det muligt at søge om tilladelse til flyvninger med forhøjet risiko.


Vigepligt
Du er ikke nødvendigvis alene i luften. Derfor er der defineret et sæt vigepligtsregler for droner og anden lufttrafik. Som udgangspunkt må du ikke flyve s. tæt på andre droner, at der er fare for sammenstød. Hvis du nærmer dig en anden drone, skal du vige mod højre, og dette gælder både hvis I flyver mod hinanden, eller hvis du indhenter en anden drone.
Nærmer du dig bemandede luftfartøjer, droner der står stille i luften, droner der er i færd med at lande (herunder også nødlanding) eller droner der befinder sig i lavere højde, er der derimod ubetinget vigepligt. Bortset fra reglen om ubetinget vigepligt overfor bemandede luftfartøjer, må dronepiloterne internt aftale andre regler. Det er din pligt hele tiden at overvåge luftrummet omkring dig. Dette giver dig muligheden for omgående at afbryde din flyvning, hvis et bemandet luftfartøj nærmer sig.

Kan du lide det du læser?
DroneNews
Skriv dig op til nyhedsbrevet nu og kom på forkant med både udviklingen og lovgivning.
Du får:
- Tips og tricks til din droneflyvning
- Checklister - lige til at printe ud
- Opdatering om lovgivningen
- Cases fra den virkelige verden
- Nyt om produktlanceringer
- Tilbud på uddannelse
- Og meget meget mere...